proszę o rozwiązanie
anna: ile jest naturalnych liczb dziesięciocyfrowych w których zapisie dziesiętnym nie
występuje cyfra zero , dokładnie raz występuje cyfra 3 i dokładnie cztery razy występuje
cyfra 7
12 lis 21:50
.:
1. Wybieramy miejsce dla '3' = 10 sposobów
| | | |
2. Wybieramy miejsca dla czterech '7' = | sposobów (bo '7' są nierozróżnialne) |
| | |
3. W 'wolnych' miejscach wybieramy sobie cyfry = 7
5 sposobów
Mnożysz to i gotowe
12 lis 22:12
anna: podpunkt czy nie ma być 85
12 lis 22:15
.:
nie ... bo masz podane, że nie występuje 0
12 lis 22:32
.:
a gdyby 0 mogło występować to byśmy musieli podzielić na przypadki (3 lub 7 zajmuje pierwsze
miejsce ... lub nie)
12 lis 22:33
anna: dziękuję
12 lis 22:47