czyli chciałbyś to zrobić tak:
| 11 | 11 | 11 | 5 | |||||
sin( | π) − sin( | π) = sinπ * ( | − | ) = 0 ![]() | ||||
| 12 | 12 | 12 | 12 |
| 1 | ||
sin105o*cos105o= | (sin(105o+105o)+sin(105o−105o)=sin105o | |
| 2 |
keeee
| 1 | 1 | 1 | ||||
2. sin105 * cos105 = | sin(2*105o) = | sin(210o) = | sin(180o + 30o) = | |||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
= − | sin(30o) = − | |||
| 2 | 4 |
| a+b | a−b | |||
sina − sinb = 2cos | sin | |||
| 2 | 2 |
| 11 | 5 | 8 | 3 | |||||
sin( | π) − sin( | π) = 2cos( | π)sin( | π) = | ||||
| 12 | 12 | 12 | 12 |
| 2 | 1 | 1 | √2 | √2 | ||||||
= 2cos( | π)sin( | π) = 2 * (− | ) * | = − | ||||||
| 3 | 4 | 2 | 2 | 2 |
//
= sin2 45 * (sin60 + cos60)*(cos60 − sin60) = sin2 45 * ( cos2 60 − sin2 60) =
| 1 | 1 | 3 | 1 | |||||
= | * ( | − | ) = − | |||||
| 2 | 4 | 4 | 4 |