Problem z rozumowaniem - f"(x)
Kahyz: Zmagam się z badaniem przebiegu zmienności funkcji − problem pojawia się w obliczeniu drugiej
pochodnej (fbiz) która wychodzi f"(x) = −4x/(x2 +1)2
W rozwiazaniu dochodzę do tego, że −4x > 0 (tu dziele przez −4 i pojawia się problem) − wtedy
rysujac wykres wychodzi, że f"(x) > 0 dla przedzialu (0;∞) a powinno być odwrotnie
Czemu to rozumowanie jest niewłaściwe?
11 lis 21:47
.:
−4x > 0 // : (−4)
x
< 0

co się dzieje ze znakiem nierówności gdy dzielimy/mnożymy obustronnie przez
ujemną liczbę
11 lis 21:51
Kahyz: no tak znak się obrócił czyli otrzymuję x < 0 więc rysuje wykres ktory wskazuje ze f" mniejsze
od 0 dla (−∞:0) a powinno wyjść że f" daje tam "uśmiech"
11 lis 22:05
.:
cooo
−4x > 0 ⇔ x < 0
czyli:
dla x∊(−
∞ , 0 ) mamy −4x > 0 czyli f''(x) > 0

dla x∊( 0, +
∞) mamy −4x < 0 czyli f''(x) < 0
12 lis 00:53
Mateusz: Tu jest moment którego nie rozumiem skoro x < 0 to czemu wtedy f"(x) > 0 a nie f"(x) <0 ?
12 lis 08:37
.:
inna sytuacja:
niech g(x) = −2x
2 −−−> g'(x) = −4x −−−> g'(x) > 0 gdy x < 0 zgodzisz się ze mną?
jeżeli tak ... to:
| | −4x | |
f''(x) = |
| > 0 gdy licznik > 0 czyli −4x > 0, a to gdy x < 0 |
| | (x2+1)2 | |
12 lis 11:35
Kahyz: Faktycznie, już rozumiem dzięki!
15 lis 01:07