matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trygono
Antek:
Przekształć wyrazenie ctg (x−π) cos(x −
3
2
π)
11 lis 12:24
.:
1. zauważ, że podstawowy okres funkcji ctgx wynosi T = π związku z tymi ctg(x−π) = ctgx 2. natomiast podstawowy okres funkcji cosx wynosi T = 2π
3
3
1
związku z tym cos(x −
π) = cos(x −
π + 2π) = cos(x +
π)
2
2
2
nie wiem czy oto Ci chodziło
11 lis 13:12
Mila:
cosx
ctg(x−π)=ctgx=
sinx
3π
π
3π
cos(x−
)=sin(
−x+
)=sin(2π−x)=sin(−x)=−sinx
2
2
2
cosx
*(−sinx)=−cosx
sinx
11 lis 14:48