ciągi
Kot: an=2n−√4n
2+4n tutaj 4n
2+4n pod pierwiastkiem
| | 4 | | 4 | |
robiłam tak wyciągłam n2 √n2(4+ |
| ) i |
| dąży do zera i zostaje √4n2 i to jest 2n |
| | n | | n | |
i granica to 0 co robię źle?
11 lis 07:22
Kot: może ktoś podać poprawne rozwiązanie?
11 lis 11:54
Kot: i wytłumaczyć dlaczego robię coś źle bo nie wiem czy moje rozwiązanie jest dobre
11 lis 12:11
.:
jeżeli mamy symbol nieoznaczony 0−0 gdzie jedna część jest pod pierwiastkiem najczęściej
radzimy sobie tym poprzez wykorzystanie wzoru wzoru skróconego mnożenia:
| | a − √b | | a + √b | | a2 − b | |
a − √b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | a + √b | | a + √b | |
więc mamy:
| | 4n2 − (4n2 + 4n) | |
2n − √4n2 + 4n = |
| = |
| | 2n + √4n2 + 4n | |
| | −4n | | −4 | |
= |
| −−−> |
| = −1 |
| | 2n + 2n√1 + 1/n | | 2+2 | |
11 lis 12:26
Kot: ale tutaj nie ma 0−0 tylko 2n−2n jeśli chodzi o moje obliczenia i to jest zero czy
nieskończoność−nieskończoność czy coś źle policzyłam i to nie jest 2n−2n?
11 lis 13:16
.:
poprawka −−− symbol nieoznaczony:
∞ −
∞ bo taki tutaj masz (2n −>
∞ oraz 2n −>
∞ 
)
11 lis 13:19