granica ciągu wykładniczego
Kot: | | 2n+3n+1 | |
oblicz granicę ciągu an= |
| |
| | 3n−1−2n+1−1 | |
może ktoś wytłumaczyć jak to zrobić i dlaczego tak?
10 lis 15:26
Kot: Czy dobrze myślę że trzeba wyciągnąć najwyższą potęgę 3n+1 i jak to zrobić?
10 lis 20:01
P i P :
Najwyższą ale 3
n
3
n+1=3
n*3
1=3
n*3 =3
3n
| | 1 | | 1 | |
3n−1=3n3−1=3n* |
| = |
| *3n |
| | 3 | | 3 | |
2
n+1=2
n21=2
n*2=2
n
10 lis 20:28
Aaa kotki dwa:
| | | |
an= |
| |
| | | | 1 | | 2 | | 1 | | 3n( |
| − ( |
| )n*2− |
| ) | | | 3 | | 3 | | 3n | |
| |
10 lis 20:53
.:
równie dobrze można wziąć 3
n−1 lub 3
n+1 ... zmieni trochę to obliczenia ... ale wynik
będzie taki sam
ogólna zasada o której należy pamiętać −−−− bierzemy tą liczbę (z MIANOWNIKA) podnoszoną do
potęgi która ma największy wykładnik
| | wielomian | |
poprzez analogię jak to było w przypadku granic typu |
| braliśmy wyrażenie |
| | wielomian | |
o najwyższej potędze w mianowniku.
10 lis 21:43
Kot: dziękuję bardzo
11 lis 09:06