proszę o rozwiązanie
anna: lliczba 2 jest miejscem zerowym funkcji wymiernej f(x) = x3 +ax +6 x−1
a)oblicz współczynnik a
b) wyznacz pozostałe miejsca zerowe funkcji f
c) naszkicuj wykres funkcji f
d) podaj przedziały monotoniczności funkcji f
obliczyłam a = −7
obliczyłam pozostałe miejsca zerowe x2 = −1 x3 = 3
ale nie wiem jak wykonać punkt c i d
8 lis 21:02
Jasiek:

a= −7 ok
miejsca zerowe : x= −3 x=2 bo x= 1∉D
po uproszczeniu otrzymasz
f(x)= (x+3)(x−2) i x≠1
| | 1 | | 25 | |
rysujesz parabolę o wierzchołku :....... W= (− |
| , − |
| ) ramionami do góry |
| | 2 | | 4 | |
odrzucasz na niej punkt P(1,−4)
f(x)↘ .....
f(x) ↗ ....
8 lis 21:36
anna: dziękuję
8 lis 21:58
anna: jak obliczyłeś punkt P i dlaczego odrzucamy
8 lis 22:09
anna: to f(x) ↗ ⇔ x ∊ < − 12 , + ∞) \ { − 1 }
8 lis 22:15
anna: przepraszam tu jest dobrze
f(x) ↗ ⇔ x ∊ < − 12 , + ∞) \ { 1 }
8 lis 22:18
anna: dziękuję
ale
x3 −7x2 +6 = (x−2)
x3 −7x2 +6 = (x−2)(x2 −2x −3)= (x−2) (x−3) (x+1)
czyli są trzy miejsca zerowe x1 = 2 x2=3 x3 = −1
8 lis 22:43
anna: 8 lis22:43 jest błędne
8 lis 22:44
Jolanta: W treści podawałas ax. Nie ax2
8 lis 22:53
anna: bardzo przepraszam ma być ax
wpis 8lis22:43 jest błedny
8 lis 23:20