proszę o rozwiązanie
anna: wyznacz wszystkie wartości parametru m m ∊ R dla których równanie
I2x +4 I −x = 3m +1
ma dwa rozwiązania o różnych znakach
6 lis 19:55
.:

|2x+4| − x = 3m+1
Rozwiążemy to graficznie.
1. Przygotowanie:
I. x < −2
f(x) = −2x−4 −x = −3x−4
II. x ≥ −2
f(x) = 2x+4 −x = x+4
2. układ współrzędnych i szkicujemy f(x)
3. bierzemy do ręki linijkę i przesuwamy sobie ją równolegle do osi OX (to reprezentują zielone
przerywane linie).
stąd mamy ... że dwa rozwiązania o różnych znakach będą gdy P = 3m+1 > 4
stąd uzyskujemy: m > 1
6 lis 23:25
.:
Można by było to zrobić innymi sposobami ... ale ten jest chyba najbardziej intuicyjny,
najszybszy i minimalizujący ilość miejsc gdzie się można pomylić
6 lis 23:31