proszę o roxwiązanie
anna: dana jest nierówność kwadratowa (3x−4)( 2x +a)<0 z niewiadomą x wyznacz liczbę a
dla której zbiorem rozwiązań tej nierówności jest przedział (1 12 , 4)
6 lis 14:14
.:
1. Reprezentacja graficzna:
Lewa strona to parabola o ramionach skierowanych do góry (bo 3*2 = 6 > 0) i miejscach zerowych:
| | 4 | | 1 | | a | |
x1 = |
| = 1 |
| i x2 = − |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
2.
| | 1 | |
Przyjmując, że pisząc przedział pomyliłaś się i chodziło o (1 |
| , 4) |
| | 3 | |
| | a | |
to wystarczy rozwiązać: − |
| = 4 −−−> a = −8 |
| | 2 | |
6 lis 16:02
anna: tak i przepraszam dziękuję
6 lis 16:20