funkcje
Kot: Funkcja g każdej liczbie całkowitej dodatniej k, mniejszej od
100 przyporządkowuje mniejszą z liczb k, 100−2k.
Znajdź te argumenty dla których funkcja g przyjmuje wartość 18.
robiłam tak: 100−2k=18
k=41 i jak podstawię 100−2*41=18 czyli mniejsza z tych liczb: 41 i 18 to 18 a nie 41 dlaczego
więc
w odpowiedziach jest 18 i 41?
6 lis 13:47
.:
min(k, 100−2k)
gdy k = 41, wtedy 100−2k = 100 − 82 = 18 −−−> min(41, 18) = 18
gdy k = 18, wtedy 100−2k = 100 − 36 = 64 −−−> min(18,64) = 18
więc dla k = 18 oraz dla k = 41 mamy min(k , 100 − 2k) = 18
dlatego
6 lis 15:57
Kot: dzięki
7 lis 10:57