.:
alternatywnie:
Co zauważamy:
1. Skoro funkcja przyjmuje NAJMNIEJSZĄ wartość to a > 0, oraz znamy y
w paraboli
2. Skoro znamy dwie wartości x dla których funkcja przyjmuje taką samą wartość, to x
w jest
średnią arytmetyczną tych x'ów.
3. Znając obie współrzędne możemy funkcję f(x) zapisać w postaci: f(x) = a(x−1)
2 −1 (czyli w
postaci kanonicznej)
4. teraz wystarczy podstawić współrzędne punktu należącego do tejże funkcji (który nie jest
wierzchołkiem) ... np. f(0) = a(0−1)
2 − 1
= − 2/3
| | 2 | |
5. stąd mamy równanie a − 1 = − |
| −−−> a = |
| | 3 | |