Procenty - Ania, Basia i Celina zbierają...
nobodyknows: Cześć,
Mam pytanie co do rozwiązania zadania z działu procenty.
Treść zadania:
Ania, Basia i Celina zbierają autografy od sławnych ludzi.
Ania ma o 40% procent więcej niż Basia, ale o 40% mniej niż Celina.
Celina zebrała już 70 autografów. Ile autografów ma Ania, a ile Basia?
Zadanie zaczynam od obliczenia ile autografów ma Ania:
Celina − Ania
100% − 60%
70 − x
x=70*60/100
x=42
Pytanie pojawia się w momencie gdy chcę przyjąć procenty Ani i Basi.
Prawidłowe rozwiązanie zadania:
Ania − Basia
42 − y
140% − 100%
y=42*100/140
y=30
Dlaczego jeśli przyjmę Anię za 100% to zadanie nie wyjdzie?
Ania − Basia
42 − y
100% − 60%
Czy to dlatego, że w treści zadania autor przyjął za odniesienie Basię?
Z góry dzięki za każdą sensowne wyjaśnienie
3 lis 21:19
autograf:
C= 70 autografów
A=0,6C więc A= 0,6*70 =42
i A=1,4 B to 42=1,4B więc B=30
Ania zebrała 42 autografy
Basia zebrała 30 autografów
3 lis 21:44
nobodyknows:
Tak, to jest dobre rozwiązanie. Dzięki
Moje pytanie jest inne: Dlaczego jeśli przyjmę Anię za 100%, a Basię za 60% zadanie nie
wyjdzie?
3 lis 22:05
.:
Mam o 50% więcej pieniędzy niż Ty ... to znaczy, że mam tyle co Ty + 50% tego co Ty masz.
Mam o 50% mniej pieniędzy niż Ty ... to znaczy, że mam tyle co Ty − 50% tego co Ty masz.
W obu przypadkach 'TY' jesteś punktem odniesienia (czyli tymi 100%) ja patrzę na swój portfel z
perspektywy tego ile Ty masz w portfelu i porównuję się do tej właśnie wartości
3 lis 22:14
.:
Inny przykład:
| | 25−20 | | 5 | |
o ile procent liczba 25 jest większa od 20 ? o 25% (ponieważ |
| = |
| = 25%) |
| | 20 | | 20 | |
<−−− liczba 20 jest tym do czego porównujemy. Czyli tą wartość traktujemy jako 100%.
| | 25−20 | | 5 | |
o ile procent liczba 20 jest mniejsza od 25 ? o 20% (ponieważ |
| = |
| = 20%) |
| | 25 | | 25 | |
<−−− liczba 25 jest tym do czego porównujemy. Czyli tą wartość traktujemy jako 100%
3 lis 22:17
nobodyknows: Dzięki. Super wytłumaczenie
3 lis 22:18
.:
Tak więc:
"Ania ma o 40% procent więcej niż Basia" oznacza, że porównujemy ilość Ani do ilości Basi ...
i ilość Basi traktowana jest jako 100%.
Gdyby było:
"Basia ma o 40% procent mniej niż Ania" to ilość Ani byłby traktowany jako 100% (i
otrzymalibyśmy inne wyniki niż powyżej −−−> patrz mój poprzedni post o porównaniu liczb 25 i
20)
3 lis 22:19
nobodyknows: Już rozumiem. Odniesienie ma znaczenie

Dzięki wielkie
3 lis 22:24