20% uczniów otrzymało piątkę, 40% czwórkę, 9 uczniów trójkę
andzia: Z klasówki z biologii 20% uczniów otrzymało piątkę, 40% czwórkę, 9 uczniów trójkę, a pozostali
dwójkę. Średnia ocen wyniosła 3,7. Ilu uczniów otrzymało ocenę wyższą od średniej? Proszę o
pełen opis obliczeń, nie wiem jak się za to zabrać
2 lis 14:34
ABC:
Najpierw na podstawie danych musisz ustalić jaki procent uczniów stanowili uczniowie z dwójką
Na uczniów którzy otrzymali oceny 2,3 przypada razem 40% ocen , więc jeśli trójkę otrzymało x
procent to dwójkę (40−x) procent
0.2 *5 +0.4 *4 + x* 3+ (0.4−x)*2=3.7
1+1.6+3x+0.8−2x=3.7
x=3.7−1−1.6−0.8=0.3
zatem ocenę 3 otrzymało 30 procent wszystkich uczniów , a było ich 9 , więc klasa ma 30
uczniów
Ocenę wyższą od średniej uzyskało 18 uczniów
2 lis 15:17
mandzia:
n −− liczba wszystkich uczniów
0,2n+0,4n+9+x=n ⇒ x= 0,4n−9 −− liczba uczniów którzy dostali 2
ze średniej :
5*0,2n +4*0,4n+9+2*(0,4n−9)= 3,7*n ⇒ ....... n=30 uczniów w klasie
oceny wyższeod średniej to 4 lub 5
0,4*30=12
0,2*30 = 6
R−m : 18 uczniów ( otrzymało ocenę wyższą od średniej)
2 lis 15:22
sredniaa: Jeśli chcesz szybko sprawdzić średnią ważoną ocen,
możesz skorzystać z kalkulatora:
https://sredniaa.pl/wazona/
Oblicza automatycznie krok po kroku.
21 kwi 22:28