liczby rzeczywiste
Mat: Wykaż że jeżeli p jest liczbą pierwszą większą niż 3 to p2−1 jest liczbą podzielną przez 24
podzielność przez 3: p2=3m+1, p2−1=3m skąd to się wzięło podzielność przez 3 może ktoś
wytłumaczyć prosto?
30 paź 12:41
.:
skoro p jest liczbą pierwszą większą od 3, to znaczy że:
p = 3n+1 lub p = 3n + 2
stąd:
p2 = (3n+1)2 = 9n2 + 6n + 1 = 3(3n2+2n) + 1 = 3m + 1
lub
p2 = (3n+2)2 = 9n2 + 12n + 4 = 3(3n2+4n+1) + 1 = 3m + 1
warto zapamiętać, że jeżeli p jest liczbą pierwsza (różną od 3), to p2 przy dzieleniu przez 3
daje nam resztę 1 (co wynika z powyższego wykazywania)
30 paź 13:49
.:
lub zapamiętajmy, że jeżeli liczba 'a' (a≠0) nie jest podzielna przez 3 to liczba 'a2' przy
dzieleniu przez 3 daje nam resztę równą 1
powyższą obserwację od czasu do czasu wykorzystuje się w jakiś zadaniach gdzie dowodzimy
podzielność jakiegoś wyrażenia
30 paź 13:54
.:
ale tak naprawdę (moim osobistym zdaniem) możemy całkowicie olać tą podzielność i przejść od
razu do:
każda liczba pierwsza p większa od 3 jest zapisana w postaci: p = 6n + 1 lub p = 6n − 1
(n∊N+)
i po prostu liczymy dla obu postaci wartość wyrażenia p2−1 i pokazujemy, że w obu przypadkach
możemy wyłączyć 12 przed nawias, a to co w nawiasie pozostaje jest liczbą parzystą.
30 paź 13:57
Mat: dzięki
30 paź 15:31
Mila:
p>3 i p − liczba pierwsza
p−1,p,p+1 − 3 kolejne liczby naturalne,
p jako liczba pierwsza większa od 3 jest liczba nieparzystą
p−1,p+1 to kolejne liczby parzyste zatem jedna dzieli się przez 2 a druga przez 4,
ponadto jedna z nich jest podzielna przez 3,
[ (p−1)*p*(p+1) − iloczyn 3 kolejnych liczb i p>3, zatem jedna z liczb (p−1) albo (p+1)
podzielna przez 3 ]
Stąd iloczyn (p−1)*(p+1) jest podzielny przez 24.
30 paź 20:26