.:
1. wykazujemy, że: D
f = R (inaczej zadanie nie ma sensu)
√1+x2 >
√x2 = |x| ≥ x −−−>
√1+x2 + x > 0
2. f(−x) = −f(x) ⇔ f(x) = −f(−x) <−−− preferuję taki zapis warunku na nieparzystość
funkcji
3. −f(−x) = − log(−x +
√1+(−x)2) = − log( −x +
√1+x2) = // z własności logarytmów // =
| | 1 | |
= log ( −x + √1+x2)−1 = log |
| = |
| | −x + √1+x2 | |
= // 'pozbywamy się' pierwiastka w mianowniku // =
| | 1 | | √1+x2 + x | | √1+x2+x | |
= log( |
| * |
| ) = log( |
| ) = |
| | √1+x2 − x | | √1+x2 + x | | 1+x2 − x2 | |
= log(x+
√1+x2 = f(x)
c.n.w.