matematykaszkolna.pl
Mole zawarte w 11g CO2 p.: cześć, czy ktoś mógłby wytłumaczyć jak się oblicza ilość moli (w tym przypadku w 11g CO2) co nam daje to że jest 11g substancji? oglądam filmiki i wgl ale ciągle nie rozumiem, tylko tyle że mają być jakieś proporcje... przez co i jak się mnoży? skąd te dane wychodzą? byłbym bardzo bardzo wdzięczny za wytłumaczenie❤
20 paź 18:58
. : 1. Tablica Mendelejewa to Twój najlepszy przyjaciel przy każdym zadaniu z chemii. 2. Zaczynamy od odnalezienia w trąbili C i O i odczytaniu jakie mają masy molowe. 3. Z tego możemy obliczyć masę molowa związku CO2 która będzie wynosi 44 g/mol bo mamy 12 + 2*16 = 44
 11 g 
4. A skoro mamy 11g substancji to

= 0.25 mol
  44 g/mol 
20 paź 20:02
. : Czy masz jakieś pytania odnośnie tego przykładu? Jeżeli nie to spróbuj zrobić tutaj jakiś inny przykład, pokaz obliczenia, sprawdzimy
20 paź 20:04
p.: Dziękuję bardzo! zapomniałem wczoraj odpisać, ale porobiłem z tym przykładem inne zadania i już rozumiem, raczej nie mam pytań. (tak właściwie teraz widze że to trywialne zadanie 😭😭) jeszcze raz dzięki!
21 paź 15:58
p.: a cząsteczki to po prostu to ile molów wyszło razy liczbę avogadra nie? czy to coś innego
21 paź 16:04
.: tak ... liczba moli * stała Avagadra = ilość cząsteczek
 cząsteczki 
ponieważ stała Avagarda jest w 'jednosce'

mol 
21 paź 21:06
p.: jeszcze raz dzieęki za wszystko
24 paź 20:21