Mole zawarte w 11g CO2
p.: cześć, czy ktoś mógłby wytłumaczyć jak się oblicza ilość moli (w tym przypadku w 11g CO
2)

co nam daje to że jest 11g substancji?
oglądam filmiki i wgl ale ciągle nie rozumiem, tylko tyle że mają być jakieś proporcje... przez
co i jak się mnoży? skąd te dane wychodzą?
byłbym bardzo bardzo wdzięczny za wytłumaczenie❤
20 paź 18:58
. :
1. Tablica Mendelejewa to Twój najlepszy przyjaciel przy każdym zadaniu z chemii.
2. Zaczynamy od odnalezienia w trąbili C i O i odczytaniu jakie mają masy molowe.
3. Z tego możemy obliczyć masę molowa związku CO
2 która będzie wynosi 44
g/mol bo mamy 12 +
2*16 = 44
| | 11 g | |
4. A skoro mamy 11g substancji to |
| = 0.25 mol |
| | 44 g/mol | |
20 paź 20:02
. :
Czy masz jakieś pytania odnośnie tego przykładu? Jeżeli nie to spróbuj zrobić tutaj jakiś inny
przykład, pokaz obliczenia, sprawdzimy
20 paź 20:04
p.: Dziękuję bardzo

! zapomniałem wczoraj odpisać, ale porobiłem z tym przykładem inne zadania i
już rozumiem, raczej nie mam pytań. (tak właściwie teraz widze że to trywialne zadanie 😭😭)
jeszcze raz dzięki!
21 paź 15:58
p.: a cząsteczki to po prostu to ile molów wyszło razy liczbę avogadra nie? czy to coś innego
21 paź 16:04
.:
tak ... liczba moli * stała Avagadra = ilość cząsteczek
| | cząsteczki | |
ponieważ stała Avagarda jest w 'jednosce' |
| |
| | mol | |
21 paź 21:06
p.: jeszcze raz dzieęki za wszystko
24 paź 20:21