Załamana: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y=(x3+x-3)/x4+mx2+1 jest zbiór
a) Liczb rzeczywistych
b) Zbiór R oprócz {-1,1}
23 lis 20:37
Pocieszająca:
Czemu załamana

pomogę Ci

głowa do góry

a) warunkiem jest by nie było w mianowniku miejsc zerowych
czyli
Δ<0 x
4 +mx +1≠0 Δ= m
2 -4 <0
m
2- 4<0 <=> (m-2)(m+2) <0 <=> m⊂(-2,2)
odp Dziedzina jest zb. R gdy m∈(-2,2)
b) R-{1, -1} oznacza ,że sa dwa miejsca zerowe w mianowniku
czyli Δ=0 m
2-4 = 0 m = 2 v m = - 2
ale mają być tylko dwa x=1 i x = - 1 więc sprawdzamy
spr. dla m= 2 otrzymamy w mianowniku x
4+2x
2 +1
dla m = -2 x
4 -2x
2 +1
pierwsze da sie zapisać a drugie
(x
2 +1)
2 (x
2 -1)
2
tu nie ma miejsc zerowych (x-1)
2(x+1)
2
czyli m= 2 nie jest odp. x= 1 x = - 1
czyli m= - 2 jest odp
ostateczna odp; m = -2 to dziedziną jest R- {-1,1}
24 lis 00:57
daria: podaj liczbę róznych pierwiastków równania w zależności od parametru "m"
x2-4x+1-3m=0
potrzbuje to na jutro:( dziękuje
8 gru 15:05
Mycha: wszystko zalezy od delty

jezeli Δ<0 brak pierwiastkow rzeczywistych
Δ=0 1 pierw
Δ>0 2 pierwiastki
przypominam
Δ=b
2-4ac
8 gru 15:09
daria: dziękuje bardzo
8 gru 15:11
daria: a mozesz mi to policzyc
8 gru 15:12
Mycha: a sprobuj sama a ja Ci sprawdze ok

tak bedzie lepiej bo sobie pocwiczysz
8 gru 15:15
daria: a tu za c jest 1-3m
8 gru 15:22
Mycha: tak
8 gru 15:25
daria: Δ=16-4*1*1-3m
Δ=16-12m
8 gru 15:32
daria: czy
Δ=12-4-12m
8 gru 15:43
daria: jestes

prosze ratuj bo widzisz ze mo wogole nie idzie
8 gru 15:58
Mycha: popatrz
Δ=42-4(1-3m)=16-4+12m=12+12m
8 gru 16:14
wiki: mozesz mi sprawdzic zadanie
x
2 -5x+8>0
Δ=25-4*1*8
Δ=-7
brak rozwiazania
dobrze
9 gru 00:10
kp: Tak dobrze

9 gru 00:32
daria: moze mi ktos sprawdzic

podaj liczbę róznych pierwiastków równania w zależności od parametru "m"
x2-4x+1-3m=0
Δ=42-4(1-3m)=16-4+12m=12+12m
Δ>0 gdy 12+12m>0
12+12m>0
12m>-12
m>-1
dobrze
9 gru 01:51
Mycha: bardzo dobrze

widzisz nie jest tak zle
9 gru 08:13
daria: ja wiem ze to forum fizyczne ale czy moglby mi ktos pomoc z fizyki

mam taki maly problem i nie wiem jak cos obliczyc. prose
11 gru 21:28