matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Trygono
Antek:
Oblicz cos kata jaki tworzy prosta 2x+3y+1=0 z dodatnia częścią osi ox
13 paź 17:09
P i P :
2x+3y+1=0 3y=−2x−1
1
y=−U{2}[3}x−
3
2
Współcxzynnik m=−
3
2
stad tgα=−
3
Chyba chodzi o ten kąt α Masz tgα to cosinus z jedynki trygonometrycznej (cosinus bedzie ujemny wtedy
13 paź 20:13