Okrąg 𝑜1 o środku w punkcie 𝑆1 jest określony równaniem (𝑥 − 6)2 + (𝑦 + 1)2
Dominisia: Okrąg 𝑜1 o środku w punkcie 𝑆1 jest określony równaniem (𝑥 − 6)2 + (𝑦 + 1)2 = 16.
⃗⃗⃗⃗⃗⃗⃗⃗
Okrąg 𝑜2 ma środek w punkcie 𝑆2 takim, że 𝑆1𝑆2
= [−4,4]. Promienie tych okręgów są
sobie równe.
Figura 𝐹 składa się z dwóch okręgów: 𝑜1 oraz 𝑜2. Punkty 𝑀 i 𝑁 są punktami przecięcia
figury 𝐹 z tą z jej osi symetrii, która jest prostą o dodatnim współczynniku kierunkowym.
Wyznacz punkt 𝐾, leżący na jednej z osi symetrii figury 𝐹, taki, że pole trójkąta 𝑀𝑁𝐾 jest
równe 40.
12 paź 14:51
.:

1. zauważ, że wektor S
1S
2 jest pod kątem 135
o = 90
o +
45o 
2. jako, że okręgi jaką takie same promienie oraz z (1) wiemy, że |FK| = |S
1S
2| = r*
√2 =
4
√2
3. Przyjmuję, że punkt K ma się znajdować na innej osi symetrii niż M i N.
4. Zauważ, że osie symetrii są prostopadłe
5. Niech MN będzie podstawą naszego trójkąta.
| | 2PΔ | | 80 | |
6. Związku z tym hΔ = |
| = |
| = 10√2 |
| | |MN| | | 4√2 | |
7. I teraz ... ja bym wyznaczył punkt przecięcia się osi symetrii ... O(4,1)
8. Jako, że oś symetrii która nas teraz interesuje jest pod kątem 135
o to:
OK
1 = [10, −10] = K
2O
9. Więc mamy K
1(14,−9) ; K
2(−6,11)
12 paź 15:13
.:
oczywiście po punkcie 6 możesz pójść inną drogą wyznaczenia tych współrzędnych punktu K.
12 paź 15:14
.:
Zauważ, że ... moje rozwiązanie nie jest OGOLNYM podejściem do problemu ... punkty (1) i (2)
mocno ułatwiają całą sprawę i dostosowałem sposób rozwiązania tak aby skorzystać z tego i
skrócić żmudne obliczenia do niezbędnego minimum
12 paź 15:19
Mila:

1) S
2=(2,3),S
1=(6.−1)
równanie okręgu o
2
(x−2)
2+(y−3)
2=16
Równanie prostej S
1S
2:
| | x−2 | | y−3 | |
S1S2→[−4,4]⇔ |
| = |
| |
| | −4 | | 4 | |
s: y=−x+5 jedna z osi symetrii
2) punkty przecięcia okręgów:
(x−2)
2+(y−3)
2=16,(x−6)
2+(y+1)
2=16
N=(2,−1), M=(6,3)
O=(4,1)− środek MN
Wektor NM
→=[4,4], |MN|=
√42+42=
√32=4
√2
| | x−2 | | y+1 | |
Równie osi: |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
x−2=y+1
m: y=x−3, a>0
3) P
ΔMNK=40
h=10
√2
Punkt K ∊prostej s: y=−x+5
K − punkt przecięcia prostej m okręgu o środku O=(4,1) i R=10
√2
dokończ sama
12 paź 15:52
Mila:
Masz wynik 15: 13
Punkt 9.
12 paź 15:55