Ciag geometryczny
Antek: Proszę o pomoc:
Dwa działania w klamrze
a1−a3=18
a2−a4=9
8 paź 13:54
Antek: Obliczyć a11
8 paź 13:54
wredulus_inno_komputerowy:
zauważ, że
a
2 = a
1*q
a
4 = a
3*q
więc:
a
1 − a
3 =18
a
2 − a
4 = a
1*q − a
3*q = (a
1−a
3)*q = 18q
9
| | 1 | |
wiemy, że a3 = a1*q2 = a1* |
| więc: |
| | 4 | |
| | a1 | | 3 | |
a1 − |
| = |
| a 1 =18 −−> a 1 =  |
| | 4 | | 4 | |
natomiast: a
11 = a
1*q
10 = ....
8 paź 14:11
wredulus_inno_komputerowy:
tam w drugim równaniu miało być 18q
= 9
8 paź 14:11
Antek: Dziekuje
8 paź 14:15