Ciągi
Antek: Które z wyrazów ciągu są równe 4?
an=n3−42−121n+488
Czy dobrze myślę, że rozkładam wielomian na czynniki?
6 paź 17:44
.:
tam jest 4
2 czy n
2
6 paź 17:49
.:
zakładając, że jest 4n
2
4 = n
3 − 4n
2 − 121n + 488
n
3 − 4n
2 − 121n + 484 = 0
n
2(n−4) − 121(n − 4) = 0
(n
2−121)(n−4) = 0
(n−11)(n+11)(n−4) = 0
stąd: n=4 i n=11 (bo n>0

)
6 paź 17:51
.:
i na koniec możemy jeszcze sprawdzić czy się nie walnęliśmy gdzieś:
n=4:
a4 = 43 − 4*42 − 121*4 + 488 = 0 − 121*4 + 4*122 = 1*4 = 4
n=11:
a11 = 113 − 4*112 − 121*11 + 488 = 113 − 4*112 − 113 + 4*122 =
= 0 − 4*121 + 4*122 = 4*1 = 4
6 paź 17:58