Prawdopodobieństwo Całkowite
Pendolum: Mamy 10 urn. Do czterech (U
1) wrzucono po 4 b, 3 cz i 1 nb, a do sześciu pozostałych (U
2)
po 2 b, 3 cz i 4 nb.
Z losowo wybranej urny losujemy jednocześnie dwie kule.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul różnych kolorów.
Odp. 0,7=7
710=
70100=70%
b − biała
cz − czarna
nb − niebieska
B
1 − wylosowano urnę U
1
B
2 − wylosowano urnę U
2
P(B
1)=
410
P(B
2)=
610
A − wylosowano jednocześnie dwie kule różnokolorowe z wylosowanej wcześniej urny.
Możliwości: (b, cz) (b, nb) , (cz, nb)
| | 4*4+4*1+4*1 | | 24 | |
P(A|B1)= |
| = |
| |
| | | | 36 | |
| | 2*3+2*4+3*4 | | 26 | |
P(A|B2)= |
| = |
| |
| | | | 36 | |
| | 4 | | 24 | | 6 | | 26 | | 24 | | 26 | | 50 | | 5 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 10 | | 36 | | 10 | | 36 | | 90 | | 90 | | 90 | | 9 | |
Gdzie jest błąd? Gdzie myślę źle? Proszę o pomoc. Pozdrawiam
21 wrz 15:59
21 wrz 16:07
wredulus_pospolitus:
1. Błędnie liczone prawdopodobieństwo warunkowe.
2. Błędnie podstawione wartości −−> nie 4*4 (jako b i cz w B
1) tylko 4*
3
| | | |
3. Skąd to | dla B 1  |
| | |
21 wrz 17:03
wredulus_pospolitus:
rozpatrujemy: (b, inna) i (cz , n)
| | 4 | | 4*4 + 3*1 | | 6 | | 2*7 + 3*4 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| | 10 | | | | 10 | | | |
| | 4 * (16 + 3) | | 6 * (14 + 12) | | 19 | | 13 | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 10*4*7 | | 10 * 9 * 4 | | 70 | | 30 | |
| | 57 + 91 | | 148 | |
= |
| = |
| ≈ 0.705 (to nie jest dokładnie 0.7  ) |
| | 210 | | 210 | |
Albo z przeciwnego:
P(A) = 1 − P(A') = ....
21 wrz 17:12
Pendolum: Mój błąd w treści zadania. W pierwszej urnie są 4 czarne kule, a nie 3. Najmocniej przepraszam.
21 wrz 17:30
Pendolum: Ale już rozumiem mój błąd. W mianowniku nie brałem pod uwagę kolejności losowania, a w liczniku
tak.
Są to dwie różne możliwości, więc na przykład, gdy z U
1 losujemy białą i czarną
| 2*4*4 | |
| − gdy biorę pod uwagę kolejność losowania |
| 9*8 | |
| |
| − gdy nie biorę pod uwagę kolejności losowania, a interesuje mnie |
| |
tylko ile jest takich możliwości.
| | | | | |
Oczywiście | * | sprowadza się do 4*4 . |
| | | |
Dziękuje za rozjaśnienie umysłu.
Pozdrawiam
21 wrz 17:34
wredulus_pospolitus:
Nieee ... własnie nie brałes pod uwagę kolejności w liczniku (czyli dobrze robiłeś).
Bo sobie ustaliłeś kolejność: (b, cz) , (b,n) , (cz, n)
Gdybyś brał pod uwagę kolejność to jeszcze byś miał czy dodatkowe przypadki.
21 wrz 17:47
wredulus_pospolitus:
Hah ... nawet to samo zadanie pokazywałem 3 lata temu
21 wrz 17:51
Mat: Wreduluspospolitus działa Ci wyszukiwarka czy po prostu wiesz że już robiłeś to zadanie?
21 wrz 18:20
wredulus_pospolitus:
X wstawił dwa linki wujka google −−− drugi to tam gdzie pisałem 3 lata temu.
Nie sprawdzałem w wyszukiwarce na stronie
21 wrz 20:06
Mat: Ok 😏
21 wrz 21:48