liczby pierwsze dowód że jest ich nieskończenie wiele
Mat: dowód nie wprost: jeżeli przypuszczamy że liczb pierwszych
jest skończenie wiele to możemy je pomnożyć i dostać liczbę
skończenie wielką od tej liczby odejmujemy jeden i wtedy dzieli się przez
jakąś liczbę pierwszą i pytanie dlaczego nie może to być dwa?
15 wrz 11:50
M:
15 wrz 13:53
M:
16 wrz 17:09
Mat: mogę prosić o pomoc
17 wrz 14:05
SAIzou: Załóżmy, że liczb pierwszych jest skończenie wiele, tj. 2,3,5,...,n
Tworzymy nową liczbę a=2*3*5*...*n+1
Liczba a nie dzieli się przez żadną z liczb pierwszych, bo zawsze da resztę 1.
Zatem jedynymi dzielnikami liczby a są 1 oraz a, oznacza to, że jest ona liczbą pierwszą.
Jest to sprzeczne z naszym założeniem, zatem na mocy dowodu nie wprost a jest liczbą pierwszą.
=====================
Jeśli a = 2*3*5*...*n+2 = 2(3*5*...*n+2) wówczas a jest podzielne przez 1 oraz 2 oraz a,
czyli jest liczbą złożoną.
17 wrz 20:25
Mat: dziękuję
18 wrz 11:14