Potęgi
mat: Wykaż, że dana liczba jest liczbą calkowitą
| | 1 | | 1 | |
(9−4√5)( |
| )−(6−2√5)( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
15 wrz 10:58
Kim Shim:
(9−4√5)1/2=√9−4√5
√9−4√5=√x−√y i x>y
√9−√80=√x−√y (do potęgi drugiej
9−√80=x+y−2√xy
z tego
{x+y=9
{−2√xy=√80 (to równanie do potęgi drugiej
{x+y=9
{4x*y=80
{x+y=9
{x*y=20
Albo rozwiązujesz ten uklad
albo zauważasz ze
4+5=9 i 4*5=20 czyli x=4 i y=5 albo
5+4=0 i 5*4=20 czyli x=5 i y=4
ma byc x>y to
√9−4√5=√9−√80=√5−√4=√5−2
Zrób tak samo z drugim pierwiastkiem
(6−2√5)1/2=√6−2√5=√6−√20
√6−√2=√x−√y i x>y obie strony do potęgi drugiej
dalej zrób
15 wrz 11:44
Kim Shim:
Ma być
√6−√20=√x−√y
15 wrz 11:48
mat: chyba nie rozumiem...
15 wrz 12:02
mat: A można w jakiś inny sposób?
15 wrz 12:03
Kim Shim:
Można
Ze wzoru skróconego mnożenia
√9−4√5= √(√5−2)2=|√5−2| =√5−2
Zobaczymy wzór skróconego mnożenia
9−4√5=x2−2xy+y2
2xy=4√5 i x2+y2=9
xy=2√5 to x=2 i y=√5
Sprawdzamy czy x2+y2=9 22+(√5)2=9
x=2 i y=√5 i teraz tutaj mamy taka małą pułapke bo √5>2
bo jesli napiszemy |2−√5|≠2−√5 tylko =−(2−√5)=√5−2
Przy odejmowaniu nalezy zwrócic na to uwagę
Jesli mas zdodawanie to nie ma to znaczenia
15 wrz 12:34
Kim Shim:
Zapomniałem Ci dpopisać
9−4√5=x2−2xy+y2=(x−y)2
15 wrz 12:40