0^0
Hupp: Jakie liczby spełnią równanie xy = 1? Wiadomo że x = 1 i y jakiekolwiek spełni. Moje pytanie
dotyczy przypadku y=0. Czy wtedy x∊R−{0} czy liczby x=0 y=0 też można uznać za rozwiązania
równania? Dosyć sporna kwestia a nie chciałbym popełnić błędu:(
13 wrz 23:47
M:
14 wrz 06:02
ABC: masz sprzeczność interesów jeśli chcesz zachować wszystkie prawa działań na potęgach żeby
jednoznacznie określić symbol 00
natomiast w analizie matematycznej często korzysta się z faktu że limx→0+xx=1 ale to nie
to samo
Jest na tym forum użytkownik 6latek który ma dużo starych podręczników sprzed 50−60 lat gdzie
robiono analizę równań wykładniczo−potęgowych, może on ci coś wklei , bo jeszcze przypadek
x=−1 powinieneś rozważyć
14 wrz 06:29
Hupp: Dziękuję za obszerną odpowiedź, rzeczywiście zapomniałem o x=−1 wtedy y rozumiem że parzyste
14 wrz 13:24