proszę o sprawdzenie
anna: udowodnij że podana liczba jest całkowita
√13 − 4√3 − √21 + 12√3
4√3 = 2ab ⇒ 2√3 =ab
√ (2 − √3)2 = I (2 − √3) I to jest dodatnie
12√3 = 2 ab ⇒ 6 + √3 = ab
√ (6 + √3)2 = I (6 + √3) I to jest dodatnie
więc I (2 − √3) I − I (6 + √3) I = 2 − √3 − (6 + √3) = −4 − 2 √3 ta
liczba nie jest całkowita
a wynik jest − 4
12 wrz 20:40
12 wrz 20:45
mania:
(2−√3)2= 7−4√3≠ 13−4√3
ab= 2√3 a= 2√3 i b=1
to (2√3−1)2= 13−4√3
(6+√3)2=39+12√3 ≠ 21+12√3
analogicznie
ab= 6√3 to a=2√3 i b= 3 bo (2√3+3)2= 12+12√3+9=21+12√3
L= √(2√3−1)2−√2√3+3)2= |2√3−1|−|2√3+3|= 2√3−1 −2√3−3= −4∊ℤ
12 wrz 21:07
anna: dziękuję
12 wrz 22:19