9 wrz 16:08
Mat: Proszę o proste wyjaśnienie
9 wrz 16:14
9 wrz 16:16
Mat: Opis najpierw jest wiersz zerowy z normalnym alfabetem od A do Z W następnym wierszu zaczynamy
od Z a potem już normalnie i tak dalej Kluczem jest ciąg cyfr bądź liter. Weźmy jako klucz
ciąg 1984 oznacza to że pierwszą literę tekstu szyfrowanego zastępujemy przez występującą
pod nią literę z wiersza pierwszego drugą z dziewiątego trzecią z ósmego czwartą z czwartego
potem znów z pierwszego itd. jeśli w ten sposób zaszyfrujesz słowo ABBA to otrzymasz ZSTW
9 wrz 16:35
Mat: Opis najpierw jest wiersz zerowy z normalnym alfabetem od A do Z. W następnym wierszu
zaczynamy
od Z, a potem już normalnie i tak dalej. Kluczem jest ciąg cyfr bądź liter. Weźmy jako klucz
ciąg 1984. Oznacza to że pierwszą literę tekstu szyfrowanego zastępujemy przez występującą
pod nią literę z wiersza pierwszego, drugą z dziewiątego, trzecią z ósmego, czwartą z
czwartego,
potem znów z pierwszego itd. jeśli w ten sposób zaszyfrujesz słowo ABBA to otrzymasz ZSTW
9 wrz 17:58
Mat: z przecinkami
9 wrz 17:58
9 wrz 20:57
. :
Ale o wyjaśnienie czego konkretnie? Tego dlaczego szyfr Cesara był łatwy do złamania?
10 wrz 11:25
Mat: tego i też jak odszyfrować kod ABBA?
10 wrz 11:41
Mat: jak zaszyfrować * to o 20:57 mój post
10 wrz 11:42
sata: Bardzo prosto funkcja szyfrująca ogólnie zakładając:
p− klucz
k− litera alfabetu zakładam że mamy do czynienia z alfabetem angielskim( 26 znaków)
C− funkcja szyfrująca
mod− reszta z dzielenia
C= (p,k) = (p+k) mod 26
klasyczny szyfr Cezara używa klucza o przesunięciu 3:
C=(3+k)mod 26
10 wrz 13:37
sata: A szyfr Cezara jest podatny na atak siłowy bo umówmy się przetestowanie 25 kombinacji żeby
otrzymać poprawny tekst jawny nie jest wielkim wyczynem
Poza tym szyfr Cezara poddaje się łatwo statystycznej analizie występowania poszczególnych
liter podobnie jak praktycznie każdy szyfr symetryczny
10 wrz 13:40
wredulus_inno_komputerowy:
@Mat −−− odnośnie szyfru Cesara to taka oto historia związana z Enigmą ... pracę nad
rozszyfrowaniem trwały jeszcze przed wojną ... głowiły się nad nim tęgie głowy.
Prawdziwym przełomem było dopiero ZDOBYCIE samej maszyny, co umożliwiło kompletne zrozumienie
działania ... ale problemem pozostało to, że nie znano klucza, który jednocześnie był często
zmieniany.
Tak więc −−− drugim przełomem było wpadnięcie na to, że w każdej wiadomości w konkretnym
miejscu było konkretna fraza (jak myślisz ... jaka?) wiedząc to można było 'wyciągnąć' klucz i
odszyfrować całe wiadomości.
11 wrz 12:57