walec
vival: Drewniany krążek ma kształt prostego walca o promieniu podstawy r i wysokości 5 mm. Fragment
tego krążka został odcięty płaszczyzną prostopadłą do podstawy. Powierzchnia cięcia wynosi 4
cm2. Jeśli kawałek drewna zostanie położony na powierzchni cięcia, jego wysokość wyniesie 1
cm. Ile wynosi r?
26 sie 08:38
wredulus_pospolitus:

Przypadek nr 1.
| | 4cm2 | |
Powierzchnia ciecia = 4cm2 −−−> stąd x = |
| = 8cm |
| | 5mm | |
y = r − 1
Tw. Pitagorasa
r
2 = (r−1)
2 + 4
2 −−−> 2r = 17 −−−> r = 8.5 cm
26 sie 09:49
wredulus_pospolitus:
Przypadek nr 2 zbyteczny bo to będzie po prostu obrócenie rysunku o 180
o
26 sie 09:52