matematykaszkolna.pl
Stereometria Agnieszka: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym ABCDS o podstawie ABCD kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi ostrosłupa ma miarę 120°. Oblicz stosunek pola powierzchni bocznej tego ostrosłupa do pola podstawy ABCD. Zapisz obliczenia
22 lip 18:40
wredulus_pospolitus: Okeeeeeyyy ... i jaki mamy pomysł na to zadanko ?
22 lip 18:46
Agnieszka: próbowałam wszystko uzależnić od jednej zmiennej i potem to podzielić, bo stosunek powinien raczej wyjść liczbą rzeczywistą, ale mam kłopot, bo nie mogę uzależnić krawędzi ostrosłupa od krawędzi podstawy, a do tego wysokości ściany bocznej, wysokości pod którą pada kąt i wysokością ostrosłupa. ktoś dobry z brył pomoże? emotka bo muszę oddać pracę do standaryzacji
22 lip 18:51
wredulus_pospolitus: rysunek Rysunek przedstawia jedną ścianę boczną. Na szybkiego (ale będzie trochę roboty z tym): 0. uzależniasz przekątną podstawy od krawędzi podstawy. 1. z tw. cosinusów uzależniasz wysokość ściany bocznej od przekątnej podstawy 2. z tw. pitagorasa (ΔABX) uzależniasz 'część' krawędzi ostrosłupa od podstawy (wykorzystujesz wysokość ściany bocznej) 3. z tw. pitagorasa (ΔAXC) uzależniasz całość krawędzi wykorzystując pozostałą część krawędzi z punktu (2). Ale pewnie jest coś łatwiejszego bo tutaj obliczenia mogą za piękne nie być (chociaż może i nie ... nie liczyłem tego)
22 lip 19:09
Mila: rysunek Pb=4*PBCS PABCD=a2 BE⊥CS, OE⊥DB 1) W ΔBOE: |BE|=2h |OB|=h3 |DB|=2h3=a2 2) 2h6=2a a=h6 PABCD=6h2 ========== 3) W ΔBCE: e=h2
 2h 
tgδ=

=2
 h2 
4)W ΔSFC: hb
 hb 
tgδ=

⇔hb=h3

1 

a
2 

PABCD=? Dokończ, ale posprawdzaj wcześniej rachunki.
22 lip 22:13
Agnieszka: 2
25 lip 15:24
a&b: emotka
25 lip 16:25