matematykaszkolna.pl
Zapis metody Archmedesa Mariusz: Niech n będzie numerem iteracji an będzie liczbą boków wielokąta w n. iteracji tn będzie wartością tangensa połowy kąta środkowego w n. iteracji sn będzie wartością sinusa połowy kąta środkowego w n. iteracji a0 = 6
 1 
t0 =

3 
 1 
s0 =

2 
Wartości początkowe można ustawić inaczej byleby wartości sinusa i tangensa były wyrażone za pomocą rzeczywistych pierwiastników an = 2an−1
 tn−1 
tn =

1+1+tn−12 
 1 
sn =

sn−11+tn2
 2 
ansn < π < antn Tyle że w tablicach mam inny zapis metody Archimedesa a0 = 23; b0 = 3
 2anbn 
an+1 =

an+bn 
bn+1 = an+1bn Ciąg an powinien zbiegać do π Jak uzyskać wzór znaleziony w tablicach ?
30 cze 09:46
volcanicstrike: Wzory z tablic to wariant metody Archimedesa oparty na średniej arytmetyczno−geometrycznej (AGM). Choć zapis różni się od klasycznego z wielokątami i tangensami, cel jest ten sam — przybliżenie 𝜋 Ciąg an w tej wersji również zbiega do 𝜋, a wartości początkowe (np.a0 = 2√3, b0=3) są dobrane tak, by odpowiadały obwodom wielokątów. https://deltarune.io/
1 lip 11:13
Mariusz: Zastanawiało mnie jak te wzory z tablic wyprowadzić Dopiero gdy wyszedłem z gotowych wzorów i zacząłem je przekształcać to coś wyszło
2 lip 20:22
Mariusz: średniej arytmetyczno−geometrycznej ? bn+1 wygląda na średnią geometryczną ale an+1 bardziej przypomina średnią harmoniczną
2 lip 20:51