Zapis metody Archmedesa
Mariusz:
Niech
n będzie numerem iteracji
a
n będzie liczbą boków wielokąta w n. iteracji
t
n będzie wartością tangensa połowy kąta środkowego w n. iteracji
s
n będzie wartością sinusa połowy kąta środkowego w n. iteracji
a
0 = 6
Wartości początkowe można ustawić inaczej byleby wartości sinusa i tangensa
były wyrażone za pomocą rzeczywistych pierwiastników
a
n = 2a
n−1
a
ns
n < π < a
nt
n
Tyle że w tablicach mam inny zapis metody Archimedesa
a
0 = 2
√3; b
0 = 3
b
n+1 =
√an+1bn
Ciąg a
n powinien zbiegać do π
Jak uzyskać wzór znaleziony w tablicach ?
30 cze 09:46
volcanicstrike: Wzory z tablic to wariant metody Archimedesa oparty na średniej arytmetyczno−geometrycznej
(AGM). Choć zapis różni się od klasycznego z wielokątami i tangensami, cel jest ten sam —
przybliżenie
𝜋
Ciąg a
n w tej wersji również zbiega do 𝜋, a wartości początkowe (np.a
0 = 2√3, b
0=3) są
dobrane tak, by odpowiadały obwodom wielokątów.
https://deltarune.io/
1 lip 11:13
Mariusz:
Zastanawiało mnie jak te wzory z tablic wyprowadzić
Dopiero gdy wyszedłem z gotowych wzorów i zacząłem je przekształcać to coś wyszło
2 lip 20:22
Mariusz:
średniej arytmetyczno−geometrycznej ?
bn+1 wygląda na średnią geometryczną
ale an+1 bardziej przypomina średnią harmoniczną
2 lip 20:51