oblicz odziaływanie masy (w kg) działającej na właz
Piotr123: Witam forumowiczów. Moge prosic o pomoc w takim zadanku w celu sprawdzenia własnych wyliczeń.
Jaka masa (wyrażona w kg) będzie działać na właz rewizyjny w zbiorniku przemysłowym gdzie
panuje cisnienie 8 bar, średnica włazu 0,8 m.
29 cze 10:58
π: F≈ 402 kN
29 cze 13:58
Leszek: Δp = 7 bar = 700000 Pa ; różnica ciśnienia wewnętrznego i zewnętrznego
| | F | | Δp*π*d2 | |
Δp = |
| ⇒ F= Δp*S = |
| ≈374 kN |
| | S | | 4 | |
aby zamienić na masę ; m = F/g ≈38 ton
29 cze 14:38