ciag rekurencyjny
werka44: dany jest ciag Cn:
Cn=
C1=−3
Cn+1=2Cn+3n−5
dla kazdej liczby naturalnej n>=1
Suma pieciu poczatkowych wyrazow ciagu Cn jest rowna ....
prosze o pomoc
26 cze 19:17
werka44:
26 cze 19:23
wmboczek: c2=2*−3+3*2−5=−5
c3=2*−5+3*3−5=...
26 cze 19:36
werka44: no ale ja mam wlasnie z tym problem, odpowiedz to −59 czy −97?
26 cze 19:49
Jolanta:
cn+1=2*cn+3n−5
c2=2*c1+3*2−5=2*(−3)+3*2−5=−6+6−5=−5
c3=2*c2+3*3−5=2*(−5)+9−5=−10+4=−6
c4=2*c3+3*4−5=2*(−6)+12−5=−12+12−5=−5
C5=2*c4+3*5−5=2*(−5)+15−5=−10+10=0
−3−5−6−5+0=−19
26 cze 22:42
Antek:
C1= −3
C2=C1+1= 2*(−3)+3*1−5= −8
C3=C2+1=2*(−8)+3*2−5= −15
C4= −24
C5= −41
S= −91
26 cze 22:57
Mila:
Antek dobrze zaczął.
Są pomyłki w c4,c5
c4=c3+1=2c3+3*3−5=−26
c5=2*(−26)+3*4−5=−45
|| sposób
Przekształcamy wzór: cn+1=2cn+3n−5, n≥1
cn=2cn−1+3(n−1)−5
cn=2cn−1+3n−8, n≥2
Unikniemy pomyłek.
suma: −97
26 cze 23:41