geometria analityczna
maturzystka 2025: W kartezjanskim ukladzie wspolrzednych (x,y) dany jest rownoleglobok ABCD
o wierzcholkach A= (−8,−1) i D = (−13,9) oraz srodek symetrii M = (−9/2, 1)
Okrag O przechodzi przez poczatek ukladu i jest styczny do prostych
zawierajacych boki AB i BC tego rownolegloboku .Druga wspolrzedna srodka
okregu O jest liczba ujemna .
Wyznaczyc rownanie okregu O .
21 cze 15:14
21 cze 15:30
Mila:
Z czym masz problem?
21 cze 19:23
Mila:

M = (−9/2, 1), A= (−8,−1) i D = (−13,9)
1) Wsp. punktów B i C
M − środek AC
| | 9 | | −8+c1 | | −1+c2 | |
C=(c1,c2) , − |
| = |
| i 1= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
⇔ −9=−8+c
1 i 2=−1+c
2
c
1=−1, c
2=3
C=(−1,3)
M− środek BD
B=(b
1,b
2)
| 9 | | −13+b1 | | 9+b2 | |
| = |
| i 1= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
B=(4,−7)
2)
Prosta BC: y=−2x+1⇔−2x−y+1=0
| | 1 | |
Prosta AB:y=− |
| x−5⇔x+2y+10=0 |
| | 2 | |
BC
2=125
okrąg ośrodku B i promieniu R=
√125
| | 1 | |
(x−4)2+(y+7)2=125 i prosta y=− |
| x−5 |
| | 2 | |
punkty przecięcia:
E=(−6,−2) i F=(14, −12) − pkt F nie odpowiada war. zadania, bo nie leży na boku ΔABC
3) S− środek odcinka EC:.
Ponieważ ΔBEC jest Δ równoramiennym, to prosta BS jest dwusieczną kąta B
4)
Równanie dwusiecznej: BS
k: y=−x−3
5)
O=(a,b)−Srodek okręgu stycznego do prostych AB i BC leży na dwusiecznej d i jest
jednakowo odległy od ramion kąta ABC, od początku układu współrzędnych.
O=(a,−a−3)
okrąg przechodzi przez punkt (0,0) , druga wsp. ma być ujemna.
| | |a+2*(−a−3)+10| | |
√a2+(−a−3)2= |
| |
| | √5 | |
Poradzisz sobie dalej?
21 cze 20:57
maturzystka 2025: uwazam , ze punkt 3 i 4 sa niepotrzebne .
w 5) zmienilam na wspolrzedna b ; bo podane jest b <0)
| | | −3+b+10| | |
√(−3−b)2 +b2 = |
| , po podniesieniu do kwadratu : |
| | √5 | |
9b
2 +16 b −4 + 0⇒ b
1 = −2 , b
2 = 1/9 i a= −1 , r =
√a2 + b2 =
√5
(x+1)
2 + (y+2)
2 = 5
WIELKIE DZIEKI !
21 cze 22:40
26 lip 12:17
Lesh George: Great solution, Mila! I agree with maturzystka 2025 about steps 3 & 4 being unnecessary.
I got a bit distracted and started thinking about Retro Bowl while working through the
coordinate geometry. It seems tedious.
https://retrobowl-game.io
I got the same final equation of the circle, (x+1)²
+ (y+2)² = 5.
24 wrz 11:23
brainrot: Great solution, Mila! I agree with maturzystka 2025 about steps 3 & 4 being unnecessary.
I got a bit distracted and started thinking about Retro Bowl while working through the
coordinate geometry. It seems tedious.
https://brainrot-games.io
I got the same final equation of the circle,
(x+1)²
+ (y+2)² = 5.
25 lut 03:43