2 gry kręcenie kostką
Sebastian12: Hejka moglby ktoś dobry z matmy ( albo przeciętny ) porównać mi 2 gry/ która jest
bardziej opłacalna i w którą bardziej warto grać, o ile ?
Wejście do gry każdej gry kosztuje 20 zł (1 gra=3 numerki w tym przypadku
czyli koszt 3 numerków 20zł)
dla wytłumaczenia sytuacji przyjmijmy, że wygrane 3 numerki to 1/4/6
1 gra polega na tym, że losuję 3 razy kostką
jeżeli zgadnę 3 razy 3 numerki z rzędu wygrywam 1000 zł ( np wybiorę 1/4/6 i
trafię dokladnie w tej kolejności/ inna kolejność to przegrana np. 4/6/1)
jeżeli zgadnę 2 numerki na 3 kręcenia wygrywam 80 zł ( tutaj mam szanse na
pomyłkę wybieram 1/4/6 a trafię 1/4/5 albo 1/5/6 lub 2/4/6 to wygrywam )
jeżeli zgadnę 1 numerek to wygrywam 23zł ( obojętnie który z tej samej sytuacji /// 1/23 lub
2/4/2 lub 2/2/6)
nagroda pocieszenia z nietrafienia żadnego numerka to 1zł
a 2 gra to troche inne zasady
koszt również 20 zł
jednak za zwyciężenie 1 numerka dostaję 100 zł za postawienie 100 zł i
trafienie kolejnego numerka 500 zł za wygranie kolejnego numerka 2500 zł
jednak jak nie trafię za 1 razem to tracę całość, nie ma nagrody pocieszenia
ani szansy na 2 kręcenie kostką
za 2 kręceniem( jak wygram 100 zł jest ta sama sytuacja − tracę 100 zł i za 3 razem to samo
jak nie trafię numerka to tracę wygrane 500 zł
nie wiem czy Państwo zrozumieli zasady obu gier prosze o pytania w razie czegoś i
proszę o 2 rozwiązania dziękuję serdecznie i pozdrawiam

próbowalem to w chacie gpt zrobic ale różne wyniki podaje

chciałbym wyniki np dla 200 gier w obu przypadkach czyli żeby był wkład 4000 zł w obu,
czy któraś z tych gier sie opłaca i jak cos która bardziej.
16 cze 15:38
wredulus_pospolitus:
Pierwsza gra, przewidywany zwrot z gry:
| | 1 | | 3*5 | | 3*52 | | 53 | |
EX = (1000−20)* |
| + (80−20)* |
| + (23−20)* |
| + (1−20)* |
| = |
| | 63 | | 63 | | 63 | | 63 | |
| | 5 | |
= − |
| czyli tracisz (średnio) 1.25 PLN na każdej grze |
| | 4 | |
Druga gra, przewidywany zwrot z gry:
Rozumiem, że tutaj 'wejście' do gry kosztuje 20 PLN i w dowolnym momencie (np. po zgadnięciu 2
liczb) mogę przestać grać (nie losować trzeciego)
Tutaj sprawa jest bardziej skomplikowana, bo zależy od naszej strategii 'stopu' (kiedy
przerywamy).
Więc rozpatrzmy różne sytuacje:
1. Gramy na fulla (wszystko albo nic):
| | 1 | | 63−1 | | 455 | |
EX = (2500 − 20)* |
| + (0−20)* |
| = − |
| czyli tracimy (średnio) 8.43 |
| | 63 | | 63 | | 54 | |
PLN
2. Gramy do 2 trafień;
| | 1 | | 62−1 | | 55 | |
EX = (500 − 20)* |
| + (0−20)* |
| = − |
| czyli tracimy (średnio) 6.11 PLN |
| | 62 | | 62 | | 9 | |
3. Gramy do 1 trafienia:
| | 1 | | 5 | | 10 | |
EX = (100 − 20)* |
| + (0−20)* |
| = − |
| czyli tracimy (średnio) 3.34 PLN |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
4. I teraz możemy kombinować, że np. jak trafimy 1 liczbę to w co drugim przypadku kończymy, a
w co drugim gramy dalej. Jak trafimy drugą to np. w 3/4 przypadków gramy dalej a w 1/4
odpuszczamy.
I dla takiej strategii mielibyśmy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
EX= |
| (100 − 20)* |
| + |
| * |
| *(500−20)* |
| + |
| | 2 | | 6 | | 2 | | 4 | | 62 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
+ (2500 − 20)* |
| * |
| * |
| + |
| | 2 | | 4 | | 63 | |
| | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | | 3 | | 5 | | 185 | |
+ (0−20)*[ |
| + |
| * |
| + |
| * |
| * |
| ] = − |
| |
| | 6 | | 2 | | 62 | | 2 | | 4 | | 63 | | 144 | |
czyli tracisz 'średnio' 1.28 PLN
Jak widzisz −−− jak już bardzo chcesz grać to lepiej w pierwszą ... tam przynajmniej mniej kasy
stracisz

Czy jeżeli byśmy w drugiej grze wybrali jakąś inną strategię to moglibyśmy dostać wynik 'na
plusie' ... możliwe.
16 cze 18:01
wredulus_pospolitus:
Poprawka do (4.) winno wyjść − 5.59 PLN.
Czy można wyjść w tej grze 'na plus' ... nieeee raczej na pewno nie.
Można zrobić funkcję dwóch zmiennych i szukać ekstremum lokalnego na obszarze ... ale tego nie
chce mi się robić.
16 cze 18:13
wredulus_pospolitus:
Pierwszą grę ... źle policzyłem, bo przyjąłem że przy braku wygranej zawsze dostajesz 'nagrodę
pocieszenia' ... więc w efekcie utrata pieniędzy będzie tylko większa.
16 cze 18:15
Sebastian12: dziekuje serdecznie

milego wieczorku zycze
16 cze 21:06