Teoria Liczb
Matematyk Michalik: | | 777 772 | | 999 993 | |
Wykaż nie korzystając z kalkulatora że |
| > |
| |
| | 777 773 | | 999 995 | |
13 cze 22:26
Michaś:
a=777 772 , b=999 993
to
ab+2a>ab+b
2a>b
2*777 772>999 993
13 cze 23:18
wredulus_pospolitus:
a tu trochę inne podejście:
| 777'772 | | 1 | | 2 | | 999'993 | |
| = 1 − |
| ?>? 1 − |
| = |
| |
| 777'773 | | 777'7773 | | 999'995 | | 999'995 | |
| 2 | | 2 | | 1 | | 1 | |
| > |
| = |
| > |
| |
| 999'995 | | 1'000'000 | | 500'000 | | 777'7773 | |
c.n.w.
14 cze 01:01
Matematyk Michalik: Dziękuję bardzo i oczekujcie niedługo kolejnych trudniejszych zadań bo robię zbiorki wieczorami
17 cze 22:37