wredulus_pospolitus:
najpierw nieoznaczona:
∫e
x(sin(2x) + cos(2x)) dx = ∫e
x*sin(2x) dx + ∫e
xcos(2x) dx =
(*)
//
∫e
x*sin(2x) dx = // v = sin(2x) ; v' = 2cos(2x) ; u' = e
x ; u = e
x // =
= e
xsin(2x) − 2∫e
xcos(2x) dx = // v = cos(2x) ; v' = −2sin(2x) ; u' = e
x ; u = e
x // =
= e
xsin(2x) − 2e
xcos(2x) −(−(− 4∫e
xsin(2x) dx))
= e
xsin(2x) − 2e
xcos(2x) − 4∫e
xsin(2x) dx
∫e
xcos(2x) dx = // v = cos(2x) ; v' = −2sin(2x) ; u' = e
x ; u = e
x // =
= e
xcos(2x) + 2∫e
xsin(2x) dx = // v = sin(2x) ; v' = 2cos(2x) ; u' = e
x ; u = e
x // =
= e
2xcos(2x) + 2e
xsin(2x) − 4∫e
xcos(2x) dx
więc mamy:
∫e
x*sin(2x) dx + ∫e
xcos(2x) dx =
= e
xsin(2x) − 2e
xcos(2x) − 4∫e
xsin(2x) dx + e
2xcos(2x) + 2e
xsin(2x) − 4∫e
xcos(2x) dx
czyli:
5∫e
x(sin(2x) + cos(2x)) dx = e
x(3sin(2x) − cos(2x))
więc:
| | 1 | |
(*) = |
| ex(3sin(2x) − cos(2x)) + C |
| | 5 | |
Teraz podstawiaj granice całkowania i po zabawie