matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
całki
Student:
czy to jest poprawne :
f(x)
3
∫ f(x)
2
*f '(x) dx =
+C
3
10 cze 17:09
Leszek:
przez części ; u =( f(x))
2
⇒u ' = 2f(x)*f '(x) v ' = f ' (x)⇒v = f(x) ∫ (f(x))
2
* f '(x) dx = (f(x))
2
− 2*∫ (f(x))
2
* f '(x) dx i otrzymaliśmy rekurencje , czyli zapis jest poprawny, można to uogólnić
(f(x))
n+1
∫ (f(x))
n
* f '(x) dx =
+C
n+1
10 cze 17:57
wredulus_pospolitus:
lub przez podstawienie:
s
n+1
∫ (f(x))
n
* f'(x) dx = // s = f(x) ; ds = f'(x) dx // = ∫ s
n
ds =
+ C =
n+1
(f(x))
n+1
=
+ C
n+1
10 cze 18:07