matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
pochodne
Student:
f(x,y) = (sinx)
cos
2
x
10 cze 16:22
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od f'
y
= 0 co oczywiście daje także f''
yy
= 0 f"'
xy
= f''
yx
= 0 a teraz zapiszmy inaczej funkcję: f(x,y) = (sinx)
cos
2
x
= e
ln( (sinx)
cos
2
x
)
= exp[cos
2
x*ln(sinx)] w takiej postaci jesteś w stanie policzyć tą pochodną
10 cze 16:42
Student :
Tak ,dzięki !
10 cze 16:53