matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
całka
Student:
π/2
cosx
∫
0
dx
√
1+sinx
10 cze 16:19
wredulus_pospolitus:
t = 1 + sinx dt = cosx dx granice całkowania: 0 −−−> 1 π/2 −−−> 2
dt
... = ∫
1
2
= [2
√
t
]
1
2
= ...
√
t
10 cze 16:46
Leszek:
lub inne podstawienie : 1+ sinx = t
2
⇒cosx dx = 2t dt
2t dt
∫
= 2 ∫dt = 2t = 2
√
1+sinx
t
po podstawieniu podanych granic otrzymujemy = 2
√
2
−2
10 cze 16:59