Obwód
jacek:

Oblicz obwód Δ ABC
8 cze 22:25
wredulus_pospolitus:

1.
√2 +
√3 =
√2(1+
√3
2. z trójkąta o kątach 45,45,90 znając przeciwprostokątną mamy przyprostokątne:
a = 1 +
√3
3. z trójkąta 30,60,90 znając jedną z przyprostokątnych mamy inne boki:
| 1+√3 | | √3 | |
b = |
| −−−> b = |
| + 1 |
| √3 | | 3 | |
4.
Obwód =
√2(1+
√3) + a + b + 2b = (
√2+1)(1+
√3) +
√3 + 3 = 4 +
√2 + 2
√3 +
√6
8 cze 23:14
wredulus_pospolitus:
1. poprawka −−− miało być √2 + √6 = ....
8 cze 23:15
agatka:

Z trójkątów "ekierkowych" ( dane na rys.
Obwód: L= 3c+c
√3+c
√6
c
√6=
√6+
√2 / :
√2
c
√3=
√3+1 /*
√3
3 c= 3+
√3
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−
L= 4+
√2+2
√3+
√6
8 cze 23:28