zadanie
Student: | | 1 | | 1 | | 1 | |
wykazać , że (2 − |
| )2 + (4− |
| )2 + ...+(2n − |
| )2 = |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
7 cze 18:11
ABC: sprawdzałeś prawdziwość dla n=1 ?
7 cze 18:37
Student: | | 4n+1 −6n −3 | |
wystąpił błąd po prawej stronie , powinno być |
| |
| | 3 | |
7 cze 19:14
ABC: a na zdrowy rozum , skąd 3 w mianowniku , jeśli ułamkach masz na dole tylko potęgi dwójki ?
znów dla n=1 lewa strona to 9/4 a prawa 7/3
7 cze 19:46
Leszek: zauważyłem , że w tego typu zadaniach dla ciągu geometrycznego zbieżnego używa się
| | a1 | |
wzoru na sumę Sn = |
| i dlatego są rozbieżności dla małych n . |
| | 1 − q | |
po podniesieniu do kwadratu grupuje w dwa ciagi geometryczne
| | 1−4n | | 4(4n −1) | |
S1 = 4 +16 + ....+4n = 4 |
| = |
| |
| | 1−4 | | 3 | |
S
2= 1/4 +1/16 +...+1/4
n =
7 cze 20:37
Leszek: uciekło mi
| | 1−(1/4)n | | 4−n −1 | |
S2 = (1/4)* |
| = − |
| |
| | 1−1/4 | | 3 | |
oraz S
3 = −2n
7 cze 20:46
student: tak widzę , że dla n >>>1 te dwa wzory dają takie same wyniki ?
7 cze 20:51
wredulus_pospolitus:
dla n−>
∞ masz 4
−n −> 0
więc
| | 4n+1 − 6n − 3 | |
limn−>∞ (2 − 1/2)2 + ... + (2n − 1/2n)2 = |
| |
| | 3 | |
Ale w zadaniu NIE MA granicy ... związku z tym równość którą masz dowieść NIE ZACHODZI
7 cze 20:58
student: dziękuję bardzo za wskazówki !
7 cze 21:04