Pomoc w obliczeniu procentów %
Michal: Witam!
Ile to jest 4% z 3000 oraz 0.5% z 3000? I w jaki sposób to obliczyć?
Proszę o pomoc i dziękuję za wszystkie informacje!
6 cze 20:20
wredulus_pospolitus:
| | 4 | |
więc 4% z 3'000 = |
| * 3000 = 4*30 = ... |
| | 100 | |
| | 0.5 | | 5 | |
0.5% = |
| = |
| i robisz analogicznie |
| | 100 | | 1000 | |
6 cze 20:24
X:
(3000 ÷ 100) × 4 = 120
(3000 ÷ 100) × 0,5 = 15
6 cze 20:37
Leszek: w klasie 7 i 8 można rozwiązywać na proporcje ( w chemii)
W −−−−−−−100%
X−−−−−−−−−p%
| | W*p% | |
W*p% = X*100%⇒ X = |
| |
| | 100% | |
6 cze 20:59
Jolanta:
Najlepiej od razu nauczyc się tak jak wredulus napisal Chociaz wiem,że w szkole pokazuje się
tez inaczej
100% −−−−− 3000 | : 100
1% −−−−−− 30. | *4
4%. −−−−− 120
7 cze 00:06