Równanie rozniczkowe
:): Czy y'sin2x=2y +2cosx to y=(−1/sinx +C)tgx ?
I mam problem z tym równaniem: y' −3y/x =−4x4
Wyszło mi, ze y=3xC(x)
Tyle, że jak potem liczę pochodną i podstawiam do równania to nie skraca mi sie C(x), więc
trochę utknęłam...
6 cze 13:31
Leszek: powinno byc : y = x3*C(x) i dalej :
C' (x) = 4x ⇒ C(x) = 2x2 +D
sprawdz ?
6 cze 13:43
Leszek: poprawka : C '(x) = − 4x ⇒ C(x) = − 2x2 + D
6 cze 13:47
Student: dana jest liczba zespolona : z = (1+√3j)3
obliczyć 3√z
6 cze 13:53
:): A mógłbyś wtedy pokazać jak trzeba zrobić to pierwsze równanie?
6 cze 18:21
Leszek: w tym pierwszy równaniu chyba jest bląd bo wychodzą "tasiemce...."
6 cze 19:41
Leszek: zobacz w kalkulatorze MathDF dla równań różniczkowych,tylko się nie załamuj !
6 cze 20:04
Mariusz:
y'sin2x=2y +2cosx
Obydwa równania są liniowe więc rozwiązujesz je tak samo
y'sin2x=2y +2cosx
Najpierw rozwiązujesz równanie jednorodne
y'sin2x=2y
| dy | | cos2(x)+sin2(x) | |
| = |
| dx |
| y | | sin(x)cos(x) | |
| dy | | cos{x} | | sin(x) | |
| = ( |
| + |
| )dx |
| y | | sin(x) | | cos(x) | |
ln(y) = (ln(sin(x)) − ln(cos(x))) + C
ln(y) = ln(tg(x))+C
y = C*tg(x)
y(x) = C(x)*tg(x)
| | sin(x) | | 1 | |
(C'(x)* |
| +C(x)* |
| )*2sin(x)*cos(x) = 2*C(x)*tg(x) + 2cos(x) |
| | cos(x) | | cos2(x) | |
| | sin(x) | | sin(x) | | sin(x) | |
C'(x)* |
| *2sin(x)cos(x) + 2C(x)* |
| −2*C(x)* |
| = |
| | cos(x) | | cos(x) | | cos(x) | |
2cos(x)
2C'(x)*sin
2(x) = 2cos(x)
| | 1 | |
y(x) = (− |
| + C1)tg(x) |
| | sin(x) | |
ln|y| = 3ln|x|+C
|y| = e
C|x
3|
y = ±e
Cx
3
y = Cx
3
y(x) = C(x)x
3
| | 3 | |
C'(x)x3 + 3x2C(x) − |
| (C(x)*x3) = −4x4 |
| | x | |
C'(x) = −4x
C(x) = −2x
2 + C
1
y(x) = (−2x
2 + C
1)x
3
7 cze 02:03
:) : Dzięki
7 cze 10:05