proszę o rozwiązanie
Ania: oblicz objętość stożka wpisanego w graniastosłup prawidłowy czworokątny którego
przekrój płaszczyzną zawierającą przekątne podstaw jest kwadratem o boku 5
4 cze 08:43
wredulus_pospolitus:
1. h
stożka = h
graniastosłupa = h
przekroju = ...

2. przekątna
□ opisanego na okręgu = średnica
◯ = 5 −−−> r
◯ = ....

Obliczasz:
V
stożka = ...
4 cze 09:43
Barthee: @wredulus −> coś chyba pomieszałeś/pomieszałaś?.. średnica okręgu wpisanego
nie równa się 5 (i nie jest równa przekątnej kwadratu opisanego na okręgu)...
..wydaje mi się, że ta średnica równa się połowie pierwiastka z 12,5?
4 cze 14:10
wredulus_pospolitus:

Heee

? A skąd te 12.5
| | 5√2 | |
Ale masz rację ... średnica będzie równa |
| |
| | 2 | |
4 cze 18:03
Barthee: @wredulus −> 12,5 z: podstawa to kwadrat o boku a i przekątnej 5, więc
a2+a2=52 => 2a2=25 => a2=25/2 => a2 = 12,5 => a=√12,5
4 cze 18:30
Barthee: czyli r=1/2*a => r=1/2*√12,5
4 cze 18:32
Ania: treść zadania jest poprawna
4 cze 19:36
Ania: dziękuję
4 cze 19:47