równanie różniczkowe rzędu pierwszego
;): Rozwiązać podane zagadnienie Cauchy'ego:
y'sinx= yIny, y(π/2)=1
3 cze 18:50
:
| | dy | | 1 | |
|
| =[t=lny]= |
| dt=ln t+c=ln(lny)+C |
| | yIny | | t | |
| | dx | | sinxdx | | −dt | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| =[t=cosx]= |
| =( |
| − |
| )dt= |
| | sinx | | 1−cos2x | | 1−t2 | | 2(t−1) | | 2(t−1) | |
| | 1 | |
= |
| [ln (cosx−1)−ln(cosx+1)]+C |
| | 2 | |
| | 1 | |
ln(lny)= |
| [ln (cosx−1)−ln(cosx+1)]+K |
| | 2 | |
ln(lny)=ln [p{ (cosx−1)/(cosx+1)]+lnK
lny=K
√ (cosx−1)/(cosx+1)
y=e
K√ (cosx−1)/(cosx+1)
4 cze 10:51
:
wstaw warunek początkowy aby wyliczyć K
Dla ustalonego K podaj y=f(x)
4 cze 10:52
;): Wielkie dzięki za odpowiedź
I pytanko:
ln(lny)=1/2[ln (cosx−1)−ln(cosx+1)]+K
ln(lny)=ln [p{ (cosx−1)/(cosx+1)]+lnK
Co tutaj zrobiłeś?
4 cze 19:25