sztuczna inteligencja google alphaevolve
Mat: Czy stworzenie przez Google AlphaEvolve zmieni coś w pracy analityka danych lub data science
czy też będę potrzebni ludzie zajmujący się matematyką niekoniecznie analizą danych?
3 cze 16:16
Mat: czy ktoś ma jakieś zdanie na ten temat?
20 cze 12:39
student: rozwin temat co to jest za technologia i jak sie ma do analizy danych?
20 cze 14:49
Mat: ma zdolność samodzielnego tworzenia kodu i nie wiem czy to jakoś wpłynie na analizę danych
20 cze 14:53
wredulus_pospolitus:
Co ma pisanie kodu do analizowania danych?
Chyba, że Twoje 'analizowanie danych' sprowadza się do wrzucenia danych do wcześniej
przygotowanego programu / makra w celu wyplucia wyniku.
Natomiast ogólnie analiza danych jest czymś co zaniknie za parę lat. Temat przejmie AI, a
wielkie korporacje zatrzymają po 3−4 analityków w celu ewentualnej 'korekty' tego co AI zrobił
20 cze 15:00
Mat: A jakie zawody związane z matematyką mają przyszłość?
20 cze 15:02
Mat: czy w ogóle takie są?
20 cze 17:08
Mat: bo nie wiem czy jest sens uczyć się matematyki?
20 cze 18:35
wredulus_pospolitus:
Co do zawodów się nie wypowiem.
Co do sensu uczenia się matematyki −−− nie bardzo Ciebie rozumiem ... matematyka daje Ci o
wiele więcej (ale to też zależy od Twojego podejścia) niż umiejętność rozwiązywania równań
kwadratowych
20 cze 19:20
Reprithe: In my opinion, the emergence of tools like AlphaEvolve will certainly change the way data
scientists and analysts work, but it won’t necessarily make humans redundant. On the contrary,
it may shift the focus to other, more creative and strategic aspects of our work.
https://8ballbilliards.io
25 cze 04:07
Mariusz:
Sztuczna inteligencja jest kiepska jeśli chodzi o matematykę
Jeżeli chodzi o same obliczenia to gdyby powstała konkurencja dla Wolfram Alpha
to można by z tego korzystać
27 cze 20:53
6 lip 10:20
Mat: podobno ten artykuł który podlinkowałam jest nieprawdziwe
7 lip 14:02
Mat: *nieprawdziwy
7 lip 14:02
getin:
Np. w zadaniu z kombinatoryki:
Iloma sposobami można ustawić osiem nierozróżnialnych wież na szachownicy 8x8 tak, aby żadne
dwie nie atakowały się wzajemnie
sztuczna inteligencja poprzestaje na 8! = 40320 a już nie bierze pod uwagę przypadków w których
wszystkie wieże bez wyjątku są ustawione w jednej kolumnie albo wierszu szachownicy
7 lip 14:41