pole koła
duo: Ze środka pierścienia kołowego o promieniach 12 cm i 13 cm wyprowadzono dwie półproste
stanowiące ramiona kąta o mierze 105 stopni, który dzieli pierścień na dwie figury. oblicz
różnicę pól większej i mniejszej z tych figur.
3 cze 09:57
wredulus_pospolitus:
P
pierścienia = π(R
2 − r
2) = π(13
2−12
2) = π(13−12)(13+12) = 25π
P
większej części − P
mniejszej części =
| | 360−105 | | 105 | |
= |
| *Ppierścienia − |
| *Ppierścienia = |
| | 360 | | 360 | |
| | 255 − 105 | |
= |
| *25π = ... |
| | 360 | |
3 cze 10:10