liczby
Ala: Proszę o wskazówkę Uzasadnij że mając do dyspozycji dowolną ilość odważników 5kg i 3kg
można zważyć każdy ciężar wyrażający się całkowitą liczbą kilogramów większą od 7
31 maj 14:43
31 maj 14:54
Ala: ale nie chcę rozwiązania tylko wskazówkę
31 maj 15:02
31 maj 15:09
wredulus_pospolitus:
Zależy o jakim poziomie nauczania mówimy, ale najbardziej podstawowe:
1. Spróbuj uzyskać najmniejsze ciężary czyli 8kg,9kg,10kg
2. Zauważ, że każdy inny ciężar będzie postaci: 8kg + 3x lub 9kg + 3x lub 10kg + 3x
3. Skoro uzyskaliśmy 8kg, 9kg, 10kg to także możemy uzyskać każdy inny (większy) ciężar.
31 maj 16:36
Leszek: jest to podobny problem w jaki sposób za pomocą kombinacji liniowej z liczb {5} i {3} można
otrzymać inne liczby >7
np. 11 = 4*{5} − 3*{3}, 17 = 4*{5} − 1*{3} , 31 = 8*{5} − 3*{3} , 61 = 14*{5 } − 3*{3}
171 = 36*{5} − 3*{3} i.t.d
31 maj 20:10