rozwiązać
uczeń: log(x2 + 3y2 +6z2) = 3 , log(x2 + 11y2 + 26z2)=2 ; x ≠ 0, y ≠ 0, z ≠ 0
Obliczyć : √x2 + y2 + z2
29 maj 20:27
wredulus_pospolitus:
podane dwa równania nie mają sensu.
Wynika z nich, że:
x
2 + 3y
2 + 6z
2 > x
2 + 11y
2 + 26z
2 −−−> 0
> 8y
2 + 20z
2 
co jest sprzeczne
29 maj 20:38
Leszek: log(x2 + 3y2 + 6z2) = 3 ⇒( x2 +y2 +z2 ) + 2y2 + 5z2 = 1000
log(x2 + 11y2 + 26z2) = 2⇒(x2 + y2 + z2 ) + 5(2y2 + 5z2) = 100
niech : x2 + y2 + z2 =w
czyli : w + 5(1000−w) = 100 ⇒ w = 1225
zatem √w = 35
29 maj 20:44
wredulus_pospolitus:
Leszek −−− Twoje rozwiązanie nie jest poprawne w zbiorze liczb rzeczywistych ... a oznaczenia
sugerują, że właśnie w zbiorze liczb rzeczywistych się znajdujemy
zauważ, że wyszło Ci:
w = 1225 > 103 = w + 'coś większego od zera'
29 maj 21:02
Leszek: w treści rzeczywiście jest błąd

A tak : "ładnie " mi sie rozwiązało ?
29 maj 21:02
wredulus_pospolitus:
podejrzewam, że tego błędu autor zadania nawet nie zauważył, ponieważ dobrał tak proporcje aby
właśnie wszystko ładnie wyszło.
29 maj 21:08
wredulus_pospolitus:
Więc do autora wątku −−− spójrz jak zostało rozwiązane ... jeżeli to praca domowa −−− to mimo
wszystko drukowanymi napisz, że to zadanie w zbiorze liczb rzeczywistych nie ma sensu i napisz
dlaczego.
No chyba, że wolisz się nie wychylać
29 maj 21:11
Leszek: zadanie można by zmienić na : log(x2 + 3y2 + 6z2) = 2 ,log(x2 +11y2 + 26z2)=2
29 maj 21:20
Leszek: zły pomysł
29 maj 21:26
wredulus_pospolitus:
ewidentnie pierwsza wartość musi być mniejsza.
Teraz tylko pytanie ... jakie dobrać wartości aby mieć 'ładny pierwiastek'
29 maj 21:35
Leszek: Ale zauważyłem dziwny paradoks !
jezeli : x2 + 3y2 + 6z2 = 100, oraz x2 + 11y2 + 26z2 = 1000
i niech x2 +y2 +z2 = w to w ten sam sposób obliczając otrzymujemy w = −125
dlaczego ?
29 maj 21:37
Leszek: natomiast gdyby : x2 + 11y2 + 26z2 = 400 , to w =25
ale inaczej będzie wyglądał ten drugi log(...) = log400 = 1 +log4
29 maj 21:54
Leszek: poprawka : log(....) = 2 + log4
czyli zadanie ma sens gdy : log(x2 + 3y2 + 6z2) = 2 oraz log(x2 +11y2 +26z2)=log400
wówczas x2 + y2 + z2 = 25
29 maj 22:00
wredulus_pospolitus:
@Leszek ... to wynika z tego, że masz:
w + 'coś' = 'coś innego' oraz w + 5*'coś' =
10*'coś innego'

dlatego gdy zamiast 10 masz 4 to Ci wyjdzie dobrze.
Dlatego najłatwiej będzie zmienić podstawę logarytmu na np. '3'
29 maj 22:12
Leszek: tak ,być może były inne podstawy log(...)
29 maj 22:23
Leszek: widzę , że forum odżyło, to dobrze
29 maj 22:25
wredulus_pospolitus:
Nie ... to zadanie było zrobione pod logarytm dziesiętny ... a nawet jakbyś zmienił podstawę
logarytmu to i tak pozostaje ten sam problem (dla podstawy >1).
Więc jedynym ratunkiem byłoby wrzucenie a∊(0;1) ale wtedy (najprawdopodobniej) trudno będzie o
ładny pierwiastek.
29 maj 22:36
Leszek: Ale ja zmieniłem tylko wartości logarytmów i dobrze wyszło 22.00
29 maj 22:40
wredulus_pospolitus:
@Leszek ... tak ... ja mówię do sytuacji gdy byśmy NIE ZMIENIALI wartości samych logarytmów, a
ich podstawy.
Tak czy siak −−− reasumując: błędne dane w oryginalnej treści zadania, pomimo tego że
obliczenia można przeprowadzić i 'w miarę sensowny' wynik zostanie wypluty
29 maj 22:48