funkcje
Mat: Mam pytanie dlaczego w zadaniu funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z
dzielenia
przez 8 jej kwadratu i trzeba wyznaczyć zbiór wartości funkcji f rozpatrujemy przypadki
n=4k i n=4k+2?
29 maj 17:53
wredulus_pospolitus:
Przeczytaj uważnie co napisałeś ... złap się za głowę i napisz to jeszcze raz, ale tym razem
postaraj się popracować nad składnią, tak abyśmy mieli jakąkolwiek szansę Ciebie zrozumieć.
29 maj 18:56
ABC: przypadki n=4k i n=4k+2 wyczerpują tylko liczby parzyste , a gdzie nieparzyste ?
wklej ten dowód który widziałeś
29 maj 18:59
Mat: Mam pytanie dlaczego w zadaniu w którym trzeba wyznaczyć zbiór wartości funkcji
Rozpatrujemy przypadki
n=4k i n=4k+2?
treść zadania:
funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z
dzielenia
przez 8 jej kwadratu
29 maj 19:13
ABC: "Rozpatrujemy przypadki
n=4k i n=4k+2?"
kto ci tak kazał? nauczyciel, kolega?
29 maj 19:38
wredulus_pospolitus:
"resztę z dzielenia przez 8 jej kwadratu" −−−− keeee
29 maj 20:03
wredulus_pospolitus:
Chodziło Ci oto, że funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie całkowitej resztę z dzielenia
kwadratu tej liczby przez 8, tak

29 maj 20:05
wredulus_pospolitus:
Wtedy zauważ, że zapisując liczbę całkowitą w postaci n = 4k+m (gdzie m∊{0,1,2,3}) otrzymamy:
n2 = 16k2 + 8km + m2 −−−> reszta z dzielenia przez 8 będzie równa m2.
Więc nie ma potrzeby 'zabawy' w zapisywanie n = 8k + m (gdzie m∊{0,1,2,3,4,5,6,7}).
Po prostu zmniejszamy liczbę przypadków, które musielibyśmy brać pod uwagę
29 maj 20:09
Mat: Dziękuję
31 maj 10:03